Suszone warzywa – zdrowie na talerzu
Dieta odgrywa bardzo ważną rolę w życiu każdego człowieka. Już od dzieciństwa powinniśmy spożywać codziennie warzywa i owoce w dużych ilościach. Niestety w zimie nie mamy dobrego dostępu do świeżych warzyw, dlatego warto skorzystać z suszonych, które posiadają wiele cennych składników odżywczych.
Suszone warzywa – alternatywa dla warzyw mrożonych
Szczególnie porą zimową i wiosenną świeże warzywa są słabo dostępne. Ich jakość też pozostawia wiele do życzenia. Bez warzyw ciężko jest ugotować dobry i pożywny obiad.
Wiele osób korzysta z mrożonych warzyw, które bardzo często posiadają dużo wody w sobie. Suszone warzywa są najlepszą alternatywą dla warzyw świeżych. Posiadają cenne witaminy i minerały, które podczas suszenia tylko w niewielkiej ilości ulegają zmniejszeniu.
Który producent suszonych warzyw jest najlepszy?
Warzywa suszone należy wybrać dobrej jakości jak w przypadku każdego produktu spożywczego. Znany i renomowany producent suszonych warzyw gwarantuje wysoką jakość produktu. Przede wszystkim mamy pewność, że warzywa były suszone w odpowiedniej temperaturze i warunkach.
Nie można jednoznacznie określić, który producent suszonych warzyw jest najlepszy. Przed zakupem należy zapoznać się ze składem produktu. W składzie suszonych warzyw powinny znaleźć się tylko i wyłącznie naturalne składniki. Jeśli na etykiecie znajdują się barwniki, wzmacniacze smaku lub przeciwutleniacze, to lepiej unikać takiej mieszkanki.
Do czego można używać suszonych warzyw?
Warzywa są bardzo zdrowe. Każdy chce być jak najdłużej w dobrej kondycji, dlatego warto przynajmniej dwa razy dziennie w menu mieć warzywa. Najczęściej w postaci suszonej spotykana jest marchew i cebula. Także możemy kupić suszoną natkę pietruszki, koperek, suszony por i seler.
Wielu producentów suszonych warzyw oferuje porcje jednoskładnikowe i wieloskładnikowe. W zależności od potrzeb możemy je stosować do różnych posiłków. Wieloskładnikowe warzywa suszone zawierają często mieszkankę, która świetnie nadaje się do zup i sosów. Jednoskładnikowe warzywa mogą służyć jako przyprawa do każdego posiłku. Możemy używać ich także do farszu do pierogów, krokietów czy naleśników. Każde danie z dodatkiem suszonych warzyw będzie smaczniejsze i zdrowsze.
Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z firmy Ogrodnik S.A..