Sous vide, czyli gotowanie próżniowe
Sposobów na przygotowywanie mięsa jest bardzo wiele. Chodzi przede wszystkim o to, żeby było smaczne i soczyste, ale nie mniej ważne jest również to, aby zachowało swoje najważniejsze wartości odżywcze. Umożliwia to specjalna metoda, która nosi nazwę sous vide. Na czym polega przygotowywanie posiłków tą metodą?
Próżniowe gotowanie
Sous vide to metoda przygotowywania głównie mięsa, która polega na gotowaniu próżniowym. Odbywa się to przede wszystkim przy pomocy szczelnie zamkniętej torebki foliowej, która następnie umieszczana jest w gorącej wodzie. W ten sposób mięso zachowuje bardzo wiele ze swoich wartości odżywczych, a znacząco zyskuje na swojej konsystencji oraz smaku.
Mięso umieszczane w torebce foliowej może być wcześniej odpowiednio przygotowane, tj. przyprawione lub nie. Można je również po ugotowaniu przyprawić wedle swojego gustu, a nawet poddać niewielkiej obróbce termicznej, np. krótkiemu obsmażaniu. W zależności od rodzaju mięsa gotowanie może trwać bardzo różny czas. Zazwyczaj jest to od 1 do nawet 48 godzin. Nie mniej ważna jest temperatura wody, w której danie się przygotowuje.
Temperatura i czas gotowania przy metodzie sous vide
W zależności od wielkości porcji oraz gatunku mięsa gotowanie może znacząco się różnić. Na przykład ryby przygotuje się w czasie od 10 minut do 3 godzin, a twarda wołowina potrzebuje już od trzech godzin do nawet 24 i więcej. W ten sposób przygotować można zarówno różne gatunki mięsa, rybę, a nawet warzywa. Wszystko zależy od naszych osobistych preferencji.
Istotną sprawą jest temperatura wody, w której umieszcza się próżniowo i szczelnie zamkniętą w worku porcję mięsa. Cielęcinę gotuje się w temperaturze od od 65 do 68°C, wieprzowinę od 65 do 66°C, drób od 65 do 71°C, ale warzywa od 80 do 85°C. Tylko wtedy można uzyskać odpowiednio i smacznie przygotowany posiłek.
Co jest niezbędne do przygotowywania mięsa w ten sposób?
Mięso przygotowane w ten sposób charakteryzuje się znacznie przyjemniejszą konsystencją i smakiem. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że z produktu nie uciekają żadne soki i tłuszcze.
Aby przygotować taki smaczny posiłek, niezbędne są odpowiednie woreczki foliowe oraz pakowarka próżniowa. Przydatny też będzie cyrkulator, który umożliwi utrzymanie stałej temperatury.
Urządzenia do gotowania sous vide dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.