Różne kształty form do pierogów
W kuchni każdej perfekcyjnej pani domu muszą pojawić się narzędzia ułatwiające lepienie pierogów, czyli przede wszystkim formy do pierogów, za sprawą których formowanie ciasta zawsze będzie przebiegać szybciej, łatwiej i sprawniej. Te formy są zresztą bardzo różne. Każda z nich pozwala na uzyskanie innego unikatowego kształtu pieroga.
Formy klasyczne okrągłe
Egzemplarze najbardziej uniwersalne i dzięki temu najbardziej praktyczne. Sprawdzą się wszędzie, pozwalając na przygotowywanie pierogów o klasycznym kształcie, czyli tych wykończonych ładną regularną falbanką. Te sposób formowania nadaje się do wykonywania przede wszystkim pierogów ruskich oraz tych z kapustą i grzybami, czyli ogólnie rzecz biorąc wersji wytrawnych, raczej nie słodkich.
Klasyczna forma do pierogów może stać się jednocześnie wykrawaczem, więc to takie dwa w jednym. Okrągły kształt pozwoli na wycinanie równiutkich kółeczek z ciasta.
Formy o nietypowych kształtach
Nikt jednak nie powiedział, że idealny pieróg musi mieć formę idealnego zamkniętego koła, wykończonego falowanym brzegiem. Czasami właśnie warto zaszaleć nieco bardziej z kształtem. Zamiast wykrawać tradycyjne kółka, powykrawać sobie chociażby serca, bo i taką postać mogą przybrać co niektóre formy do pierogów. Rzadko kiedy przygotowuje się w ten sposób warianty wytrawne, ale już te na słodko – jak najbardziej. Razowe serduszka wypełnione słodkim twarogiem i jagodami na pewno spodobają się przede wszystkim dzieciom.
Pierwsze zetknięcie się z formą do pierogów o kształcie serca może jednak nie być zbyt przyjemne, jednakże warto dać jej trochę czasu i po prostu się z nią oswoić – z każdym kolejnym razem przygotowywanie w niej pierogów będzie na pewno prostsze.
Formy wielozadaniowe
Najprostsza forma pozwala jednak na przygotowanie zaledwie jednego pieroga w jednym czasie, a to może sprawić, że kucharzenie stanie się mocno czasochłonne. Ciekawą propozycją są więc wielozadaniowe formy do pierogów. Akurat w nich można przygotować nawet i do sześciu pierogów za jednym razem.
Oczywiście większość Polaków potrafi lepić takie pierogi samodzielnie, ale jest to na tyle czasochłonne zadanie, że naprawdę warto spróbować je sobie jakoś ułatwić, chociażby poprzez skorzystanie z funkcji form wielozadaniowych.
Formy do pierogów dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.