Przetwórstwo owocowo warzywne
Jaki jest najlepszy czas na wykonywanie przetworów owocowo warzywnych?
Coraz więcej osób decyduje się na wykonywanie przetworów owocowo warzywnych w domu. Ma to związek przede wszystkim z większą opłacalnością, ponieważ owoce czy warzywa można wyhodować na działce lub w ogródku. Ceny przetworów, które można kupić w sklepie również pozostawiają wiele do życzenia, dlatego też przetwórstwo owocowo warzywne stało się hitem wśród dużej ilości osób.
W jakim okresie w ciągu roku najlepiej wykonywać przetwory z owoców i warzyw?
Najlepszy będzie czas między czerwcem a październikiem, ponieważ wtedy pojawia się najwięcej owoców oraz warzyw. Mają one wtedy najwięcej wartości odżywczych i zazwyczaj nie są nafaszerowane chemikaliami, które miałyby przyspieszyć ich wzrost.
Z początkiem wakacji pojawiają się pierwsze owoce, jak jabłka czy czerwona porzeczka, które świetnie nadają się na soki czy dżemy. W środkowym okresie lata można spodziewać się pomidorów, które mogą nadawać się do domowych przecierów pomidorowych lub sosów do makaronu. Natomiast w późnym okresie wakacji oraz początkowej fazie jesieni pojawiają się maliny oraz dynie, które świetnie nadadzą się do domowych przetworów.
Dlaczego coraz więcej osób decyduje się na domowe przetwórstwo owocowo warzywne?
Ma to związek przede wszystkim z tym, że coraz więcej osób skupia się na swoim zdrowiu i myśli o tym co spożywa. W przetworach owocowych oraz warzywnych w sklepach pojawia się niestety coraz więcej składników, które są niebezpieczne dla zdrowia i prowadzą do różnych chorób cywilizacyjnych. Związki chemiczne, które znajdują się w przetworach sklepowych nie są już tylko składnikami, które mają zakonserwować produkt, ale również są to ulepszacze które mają poprawiać smak.
Wiele osób również decyduje się na własne przetwory ze względów ekologicznych. To osoba sama decyduje jakie owoce czy warzywa mają znaleźć się w produkcie oraz jakie inne składniki będą w nim zawarte. Jest to o wiele zdrowsze i smaczniejsze jeżeli wybierane owoce są z ekologicznych miejsc, jak przydomowe ogródki.