Podgrzybki marynowane w occie
We wrześniu oraz październiku w polskich lasach można uzbierać zazwyczaj najwięcej grzybów, dlatego wiele osób ze zniecierpliwieniem czeka na ten okres. Jednak już wiosną można znaleźć piękne okazy między innymi podgrzybków, które nadają się idealnie do urozmaicenie wielu potraw, a także do marynowania.
Jak przygotować podgrzybki marynowane w occie?
Pierwszym etapem jest oczywiście zebranie jak najlepszych grzybów. Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na stan, podgrzybki nie powinny być przerośnięte, a także nie powinny posiadać żadnych uszkodzeń. Warto pamiętać również o tym, aby pojedyncze egzemplarze delikatnie wykręcać z ziemi lub przyciąć je zaraz ponad nią.
Po przyniesieniu do domu grzybów trzeba je dokładnie obejrzeć po raz kolejny, aby upewnić się, że nie posiadają żadnych oznak zarobaczenia. Następnie należy je bardzo dokładnie oczyścić ze wszystkich zanieczyszczeń, takich jak kawałki liści, igieł czy piasek.
Jak przygotować podgrzybki marynowane w occie?
Sam proces marynowania podgrzybków nie jest skomplikowany i nie wymaga dużych przygotowań. W pierwszej kolejności grzyby należy gotować w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. Następnie gotujemy wodę z octem, poszatkowaną cebulą oraz odrobiną soli i cukru, dla bardziej wyrazistego smaku warto przyprawić taką zalewę kilkoma liśćmi laurowymi i ziarenkami ziela angielskiego.
Na koniec wystarczy umieścić przygotowane wcześniej, pokrojone w dowolny sposób grzybki w słoikach i zalać je gorącą zalewą. Jeżeli zadbamy o ich szczelne zamknięcie wystarczy pozostawić je obrócone do góry denkiem na kilka godzin. Tak zamarynowane podgrzybki nabierają właściwego smaku zazwyczaj w przeciągu kilku dni.
Do czego dodawać marynowane grzybki?
Podgrzybki marynowane w occie są przysmakiem w wielu domach. Sprawdzają się zarówno jako samodzielne przekąski, jak i dodatki na przykład do sałatek.
Smak podgrzybków marynowanych w occie bardzo dobrze komponuje się również z wieloma mięsami, dlatego na ich bazie można przygotować pyszne sosy. Bardzo dobrym pomysłem jest również dodanie ich dań przygotowywanych na bazie makaronu.