Koktajle na bazie syropu truskawkowego
O walorach smakowych oraz łatwości zastosowania truskawek w każdej kuchni wiemy wszyscy. Ale jak wykorzystać syrop truskawkowy? W swojej gęstej formie sprawdzi się w wielu ciekawych propozycjach. Jest on wspaniały dodatkiem do słodkiej strony naszej kulinarnej sztuki.
Element dekoracyjny wszystkich ciast
W cukierniczej karierze każdego profesjonalisty czy amatora syrop truskawkowy bywał już używany. Jest on jednym z najlepszych sposobów na proste, barwne udekorowanie ciast, tortów czy innych wypieków. Gęsta konsystencja pozwala na wykonywanie bardzo precyzyjnych napisów na tortach.
Pozwala się bardzo dobrze dozować i rozprowadzać na powierzchni ciast. Przez to wszyscy cukiernicy chwalą sobie jego formę oraz możliwości zastosowania. Możemy w bardzo łatwy sposób uzyskać przepiękną, kolorową powłokę na każdym cieście.
Koktajle bazujące na głównym, truskawkowym dodatku
Przygotowanie domowego koktajlu dla całej rodziny to wspaniały pomysł na smaczny, płynny deser w ciepłe, letnie dni. Miksując ulubione owoce, dodając mleka oraz oczywiście sporą ilość syropu truskawkowego możemy stworzyć w bardzo prosty sposób deser, który polubi każdy domownik.
Również proste koktajle mleczne możemy urozmaicić dodając większą, słodką porcję syropu truskawkowego. Efekt mieszania się syropu z mlekiem możemy wykorzystać prezentując go naszym gościom. Po prostu dolejmy syrop truskawkowy do ich koktajlu na ich oczach. Zaprezentujmy nasze możliwości barmańskie.
Syrop truskawkowy najpopularniejszym dodatkiem do kaw
W kuchni niejednego smakosza kawy stoi zaawansowany ekspres, umożliwiający serwowanie kilku rodzajów kaw. Każdy z tych rodzajów powinniśmy spróbować z dodatkiem syropu truskawkowego. Zwykłe latte może diametralnie zmienić barwę swojego smaku po kilku kroplach syropu truskawkowego.
Również inne rodzaje kaw sprawdzą się świetnie jako baza na zmianę smaku na truskawkowy. Nawet czarne jak smołą espresso pozwala na eksperymentowanie z gęstym i słodkim dodatkiem, jakim jest syrop truskawkowy.
Dodawanie syropu truskawkowego do pieczenia ciast
Jeżeli chcemy nadać biszkoptowi ciekawy, czerwonawy kolor oraz truskawkowy smak, powinniśmy już na etapie przygotowania ciasta do wypieczenia biszkoptu dodać sporą ilość syropu truskawkowego. Otrzymamy dzięki temu niezwykle ciekawą kompozycję, a zaskoczenie naszych gości nie będzie miało końca.
Oczywiście jako forma wykończenia i ostatecznego serwowania syrop truskawkowy nadaje się najlepiej. Warto jednak spróbować znaleźć nieco bardziej niecodzienne zastosowanie tegoż jakże popularnego dodatku cukierniczego.