Jak marynować podgrzybki?
Grzyby leśne są powszechnie cenione ze względu na posiadanie wyjątkowego smaku oraz zapachu. Z ich udziałem można przygotować mnóstwo pysznych potraw. Gdy nadchodzi jesień, a grzybiarze przynoszą z lasu pełne kosze tych dobroci można pozwolić sobie na przyrządzenie wielu przetworów. Niezwykle pyszne są podgrzybki marynowane w occie.
Jakie grzyby nadają się do marynowania w occie?
Co prawda grzyby leśne nie mają bogatych wartości odżywczych, niemniej są one powszechnie cenione ze względu na posiadany smak i aromat. Grzyby można przyrządzać na wiele sposobów. W spiżarni każdego smakosza grzybów nie może zabraknąć suszonych grzybków, z których to można przyrządzić wiele pysznych i aromatycznych dań wigilijnych takich jak: pierogi, kulebiak, czy paszteciki grzybowe. Ponadto z grzybów przyrządzane są pyszne sosy oraz zupy.
Oryginalnym przysmakiem kuchni polskiej są także grzyby marynowane w zalewie octowej z dodatkiem wielu aromatycznych przypraw. Do marynowania oprócz niedużych podgrzybków z brązowymi kapeluszami doskonale nadają się również: maślaki, borowiki, rydze, gąski, zajączki, opieńki kurki oraz koźlarze.
Jak przyrządzić podgrzybki marynowane w occie?
Wśród wielu marynowanych grzybów niezwykłym smakiem cieszą się podgrzybki, powszechnie zbierane w okresie jesiennym w polskich lasach. Smak marynowanych grzybów w dużej mierze zależy nie tylko od gatunku grzybów, lecz także przyrządzonej zalewy octowej, która to składa się z poszczególnych proporcji wody oraz octu.
Aby marynowane grzybki były jeszcze bardziej aromatyczne warto przyrządzić zalewę octową z dodatkiem soli cukru oraz przypraw, wśród których można wymienić: liść laurowy, tradycyjny pieprz oraz ziele angielskie. Aby nadać podgrzybkom marynowanym odpowiednią twardość warto też dodać kilka ziarenek gorczycy.
Z czym serwować podgrzybki marynowane?
Grzybki marynowane w zalewie słodko – kwaśnej można serwować na wiele sposobów. Już od wieków marynowane grzybki były podawane jako przystawka podczas biesiad, na których to nie brakowało napojów alkoholowych.
Jeśli zdecydujemy się na zamarynowanie grzybków pokrojonych na drobne kawałki, to wówczas są one doskonałym składnikiem do sosu tatarskiego czy aromatycznych mies.
Warto wiedzieć o tym, że grzybki marynowane szczelnie zamknięte w słoiczkach oraz odpowiednio pasteryzowane potrafią przechować się przez kilka sezonów. Warto zatem skorzystać ze sprawdzonego przepisu i zamarynować grzybki, a następnie zimą delektować się ich jedynym w swoim rodzaju smakiem.