Historia i rytuały spożywania granity
Dla Sycylijczyków granita to nie tylko orzeźwiający przysmak – to rytuał, podobnie jak dla wielu kawa. Przywieziona na wyspę przez Arabów sycylijska granita przekształciła się w znakomity produkt, który różni się od wszystkich innych. Jest czymś w połowie drogi między kremowością lodów a ziarnistością sorbetu.
Historia
Początki granity sięgają arabskiej dominacji na Sycylii, kiedy Arabowie przywieźli przepis na sorbet: napój przyrządzany z soku owocowego doprawianego wodą różaną, a następnie mrożony. Główne składniki to róże, drzewo sandałowe, cytryna, pomarańcza i ananas.Dziś rodzajów granity jest kilka. Nawet na wyspie istnieją różnice w sposobie wytwarzania granity, a najlepszy rodzaj można znaleźć w Katanii.
Popularne smaki to pistacja, migdał, kawa, morwa oraz cytryna.
Skład
Oryginalna granita wykonana jest z wody, cukru i owoców. Granita sycylijska jest zamrażana powoli, ale nigdy całkowicie i mieszana przez cały czas, aby utworzyć rodzaj gęstej i kremowej mieszanki, która odróżnia ją od wszystkich innych. Ta niepowtarzalna mieszanka, orzeźwiająca, słodka i bogata w smaki, dziś znana jest na całym świecie jako Granita Sycylijska.
Rytuały spożywania granity
Włosi, jak wszyscy wielu, przywiązują uwagę do tradycji. Dlatego bardzo często można od nich usłyszeć: „nie ma granity bez brioche”. Rytuał rzeczywiście nakazuje, aby delektować się granitą z brioche, miękkim i pachnącym ciastem, znanym również jako brioche col tuppo, w którym należy zanurzyć się, zaczynając od tuppo (wybrzuszenia).Nie tylko latem, ale przez cały rok miejscowa ludność i turyści z całego świata nie rezygnują z tego rytuału, uważanego przez Sycylijczyków za moment wielkiej komunii i interakcji społecznych: na śniadanie, na lunch, po południu, a nawet na kolację, w każdej chwili jest odpowiednia pora na pyszną granitę. Aby w pełni cieszyć się sycylijską granitą (bardzo różną od grattachecca, którą można znaleźć w Rzymie, sorbetu lub cremolaty), proponujemy poświęcić co najmniej 30 minut pełnego relaksu i wygodnie usiąść w barze na świeżym powietrzu, podziwiając piękno włoskiej architektury.