Granita – jak przyrządzić ten wyjątkowy deser?
Granita jest deserem idealnym na lato, gwarantującym słodkie orzeźwienie. Dla wielu osób, szczególnie Włochów, to przysmak znacznie lepszy niż lody czy sorbety. Wersji tego sycylijskiego przysmaku jest na tyle dużo, że każdy bez wątpienia znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.
Nie tylko deser
Granita i sorbet czy to jest na pewno to samo? Nie, nie jest. Oba przysmaki różni nie tylko sposób przygotowania, ale również fakt, że granita podawana jest nie tylko jako deser. Włosi często z uwielbieniem w ramach chłodzenia się podają ją również na śniadanie, gdzie przybiera warzywną wersję. Szczególnie lubiana jest ta ogórkowa lub pomidorowa, będąca doskonałym sposobem na orzeźwienie w upalne dni.
Nie da się ukryć, że granitę bardzo często myli się z sorbetem. Wystarczy jednak spojrzeć na jej konsystencję, aby mógł zauważyć, że są to dwa zupełnie inne dania. Choć obie propozycje są zmrożone, to jednak sorbet jest bardziej gładki i aksamitny, natomiast w przypadku granity konsystencja jest wyraźnie ziarnista. Kolejna różnica polega na tym, że granitę jest znacznie łatwiej przygotować niż sorbet i co ważne, nie ma konieczności stosowania specjalnego sprzętu – wystarczy zamrażalnik.
Jeden deser na wiele sposobów
Podstawowymi składnikami tradycyjnej granity jest woda, sok oraz cukier, wymieszane ze sobą przy zachowaniu odpowiednich proporcji. W tym przypadku istnieje możliwość doboru bardzo różnych owoców, co pozwoli na dopasowanie smaku deseru do indywidualnych preferencji. Dla urozmaicenia, po przygotowaniu granity, można dodać do niej miętę lub inny ulubiony dodatek.
W związku z tym, że granitę można przygotowywać na bardzo wiele sposobów, można deser ten sporządzić w specjalnej wersji, wyłącznie dla osób dorosłych. Tu ciekawym połączeniem może być arbuz i wódka. Nie jest to innowacyjna propozycja, bowiem wielu szefów kuchni, uznanych na całym świecie proponuje właśnie taką alternatywę dla klasycznej granity, przeznaczoną do orzeźwienia wyłącznie osób dorosłych. W przypadku granity istnieje wiele możliwości eksperymentowania ze smakiem deseru.