Dlaczego warto jeść buraczki w occie?
Buraczki w occie to ciekawy dodatek do wielu potraw. Można je jeść samodzielnie, wykorzystać do przygotowywania farszy i placków. Można też jeść je jako jarzynę do obiadu. Doskonale pasują do różnego rodzaju mięs i ryb. Jest świetnym uzupełnieniem diety. Dlaczego warto je jeść?
Wiele witamin
Jedzenie buraczków ze słoika to sposób na dostarczenie organizmowi witamin nawet wtedy, gdy świeże warzywa są niedostępne. Dotyczy to, więc długich miesięcy jesiennych, zimowych i wczesnej wiosny. Przez większą część roku nie ma możliwości spożywania świeżych buraków. Te warzywa są dostępne dość krótko i niewiele osób potrafi je przygotować.
Właśnie dlatego zamarynowane buraki można jeść przez cały rok. Dostarczają one człowiekowi wiele witamin i minerałów. Do najważniejszych z nich można zaliczyć żelazo, które jest niezbędne do budowy krwinek. Szczególnie zalecane jest osobom borykającym się z niedokrwistością.
Szybkie przygotowanie
Warto też pamiętać, że buraczki w occie są gotowe do spożycia. Nie potrzeba ich w żaden dodatkowy sposób przygotowywać. Buraczki występują w kilku różnych wariantach – startych na tarce, pokrojonych w plasterki lub też w całości.
Buraczki, które są wstępnie pokrojone można właściwie od razu wyłożyć na talerz i podawać. Chcąc podać świeże buraki trzeba by najpierw je obrać, ugotować i zetrzeć lub pokroić. Ostatecznie zajmuje to sporo czasu, który można przecież spożytkować dużo lepiej.
Przy okazji warto też dodać, że brak pracy włożonej w przygotowanie buraczków to mniej szans na pobrudzenie dłoni lub ubrań. Warto pamiętać, że plamy z buraków dość ciężko schodzą. Ciężko je zmyć nawet z rąk. Dobrą praktyką jest więc obieranie ich i krojenie w jednorazowych rękawiczkach.
Zawsze pod ręką
Buraczki w occie mogą stać w słoiku i czekać na swój moment tak długo, jak to będzie konieczne. W zamkniętym, hermetycznym słoiku nie ma obaw, że warzywa się popsują. Dzięki temu będą mogły być spożywane przez cały rok.
Ważne jest też to, że takie buraki można swobodnie przewozić. Można zabierać je ze sobą jako przekąskę na obiad w czasie urlopu lub w pracy. Są poręczne, bo słoik można bez trudu transportować, a nawet wysyłać pocztą. O ile wcześniej, oczywiście zostanie właściwie zabezpieczony.
Warto też podkreślić, że przygotowane buraczki w zalewie są dużo lżejsze niż ich surowe warzywa. Dzięki temu przenoszenie ich nie łączy się z dźwiganiem dodatkowych kilogramów. Tutaj warto też zauważyć, że żeby zmniejszyć masę buraków można przełożyć je ze słoika do plastikowego pudełka.