Czym zajmuje się suszarnia warzyw?
Istnieje wiele sposobów na to, by cieszyć się wyjątkowym smakiem warzyw i owoców, nawet po zakończeniu sezonu. Można z nich zrobić nie tylko pyszne dżemy i kompoty, ale również wysuszyć. Warto pamiętać o tym, że słodkie owoce po wysuszeniu stają się jeszcze bardziej intensywne i słodsze w smaku. Nieco rzadziej, ale wciąż z zadowalającym rezultatem, suszy się warzywa, które doskonale sprawdzają się jako dodatek do różnego rodzaju potraw.
W jaki sposób suszyć warzywa i owoce?
Wystarczy odwiedzić miejsce takie jak suszarnia warzyw, by na własne oczy przekonać się, że suszenie świeżych warzyw i owoców wcale nie jest takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Bardzo ważne jest, by fragmenty owoców układać na sicie do suszenia, zachowując jednocześnie odstęp pomiędzy nimi. Niewskazane jest również suszenie w wysokich temperaturach, które można pozbawić surowiec cennych wartości odżywczych. Trzeba pamiętać o tym, że czas suszenia zależny będzie nie tylko od rodzaju owocu, ale także jego wielkości, zawartości wody i grubości.
Aby surowiec wysuszył się jak należy, należy pociąć go na jak najcieńsze plasterki.
Co suszy się najczęściej?
Suszarnia warzyw i owoców to miejsce, w którym najczęściej suszy się słodkie, mięsiste owoce. Po zakończeniu procesu suszenia nabierają one jeszcze głębszego, bardziej wyrazistego smaku. Bardzo ciekawe efekty przynosi suszenie warzyw, które są wciąż mało popularne – na przykład cukinii bądź też pomidorów.
Suszarnia warzyw doskonale sprawdzi się także jako miejsce do suszenia ziół, jagód czy też grzybów.
Jak wygląda proces suszenia?
Cały proces suszenia opiera się na tym, że ciepłe powietrze w suszarni opływa produkty, skutecznie zmniejszając ich wilgotność. Owoce w procesie suszenia zmniejszają się wyraźnie, zmieniają kolor i stają się o wiele lżejsze. Wystarczy wspomnieć że z około 10 kg świeżego surowca otrzymuje się mniej więcej 1 kg suszu.
Trzeba pamiętać o tym, że suszone owoce z uwagi na utratę wody posiadają bardzo wysoką zawartość cukru. Czyni z nich to doskonałą przekąskę podczas intensywnej pracy bądź też długich wycieczek. Suszenie pozwala zachować wiele cennych substancji odżywczych, które w produkcie końcowym występują w wysoce skoncentrowanych ilościach.