Grill kontaktowy dla gastronomii
Potrawy z grilla są chętnie zamawiane przez klientów restauracji i barów. Jednak nie każdy punkt gastronomiczny ma w swojej ofercie tego rodzaju dania, a powodem jest brak odpowiednich urządzeń do ich przygotowywania. Rozwiązaniem dla każdego restauratora jest grill kontaktowy dla gastronomii – proste w obsłudze i tanie w eksploatacji urządzenie elektryczne o dużej wydajności.
Grill kontaktowy – zasada działania
Grille kontaktowe zasilane są prądem elektrycznym. Od tradycyjnych grillów różni je brak otwartego ognia, w którym opiekane są potrawy. Z tego względu podczas grillowania na urządzeniu elektrycznym nie wydziela się dym.
Dla ortodoksyjnych miłośników potraw opiekanych na ogniu brak charakterystycznego zapachu i smaku jest przeszkodą, jednak większość użytkowników docenia fakt, że pomieszczenia zamknięte nie są zadymione i nie przesiąkają ostrym, dymnym zapachem.
Brak dymu to wartość dodana także ze względów zdrowotnych. Opiekanie w ogniu otwartym wymaga użycia węgla drzewnego oraz podpałki. Podczas spalania wydzielane są groźne dla zdrowia substancje chemiczne, które ludzie wdychają oraz spożywają, gdy cząsteczki toksyn osiądą na grillowanych potrawach.
Grillowanie w ogniu otwartym to także niebezpieczeństwo wytwarzania groźnych produktów spalania tłuszczu. Wytapiający się z mięs lub wędlin tłuszcz pali się na rozżarzonych węglach – jest to źródło emisji wielu toksyn niebezpiecznych dla zdrowia.
Grille kontaktowe dla gastronomii
Grill kontaktowy profesjonalny to urządzenie wyposażone w jedną lub dwie płyty grzewcze. Płyty pokryte są antyadhezyjną (zapobiegającą przywieraniu) powłoką. Grill rozgrzewa się bardzo szybko. Temperaturę można dowolnie ustawiać, a czas trwania grillowania programować timerem.
Podczas grillowania wytapiający się tłuszcz spływa na specjalne tace ociekowe lub do zbiorników. Dzięki temu na grillach elektrycznych można przyrządzać dania dietetyczne o niższej zawartości tłuszczów. Tace i zbiorniki na tłuszcz łatwo demontuje się – można je myć w zmywarce.
Grill kontaktowy cena urządzenia
Koszt zakupu grillów kontaktowych zależne są przede wszystkim od wielkości urządzenia, jego mocy oraz dodatkowego wyposażenia. Niewielkie grille do małych barów można zakupić już za kilkaset złotych. Wysokiej klasy wydajne grille to wydatek kliku tysięcy złotych.
Podstawowym kosztem eksploatacji urządzenia są opłaty za zużycie energii elektrycznej. Ze względu na łatwość konserwacji oraz utrzymania urządzenia w czystości koszty tych czynności są stosunkowo niskie.
Grille kontaktowy dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.