Co trzeba wiedzieć o włoskiej granicie?
Chyba każdy, kto choć raz w życiu spędzał wakacje nad morzem, widział maszynę z lodowymi napojami o różnych apetycznych kolorach. Zafundowanie sobie takiego deseru to świetny pomysł, nie tylko podczas wyjątkowego upału. Nie każdy wie, że ten lodowy deser pochodzi z Włoch i jest nazywany granitą. Co warto wiedzieć na jej temat?
Korzenie deseru
Granita obecnie znana jest na całym świecie, jednakże pochodzi z Sycylii. Jest ona produkowana w tak zwanych granitorach. Nazwa deseru ma oczywiście pochodzenie włoskie i wywodzi się od słowa granire, które oznacza formowanie ziaren. To nic dziwnego, ponieważ lodowy deser ma formę granulek.
Oryginalną granitę przygotowuje się z zaledwie trzech składników – wody, cukru i soku z cytryny. We Włoszech podawana jest z niewielką słodką bułeczką, w polskich kurortach zwykle jest serwowana samodzielnie w niewielkich kubeczkach.
Różnice między granitą i sorbetem
Co prawda zarówno sorbety, jak i Granita to desery podawane na zimno, jednak sporo je różni. Tym co najbardziej je odróżnia jest struktura. Włoski deser ma formę niedużych lodowych ziarenek, natomiast sorbet, czyli wodny lód na bazie owoców, charakteryzuje gładka, a niekiedy nawet kremowa konsystencja.
Dodatkowo w przypadku sorbetów, częstą praktyką jest napowietrzanie ich, by miały puszystą strukturę. Takich zabiegów nie wykonuje się w przypadku granity. Ponadto sorbety są robione na bazie mrożonych owoców, we włoskim deserze wykorzystuje się natomiast świeże owoce, ewentualnie świeżo wyciśnięty sok.
Syropy do granity
Dostępna w Polsce granita ma nieco inną formę niż tradycyjny włoski deser, mimo to smakuje bardzo dobrze i doskonale chłodzi w upalne dni. W granitorach, do stworzenia lodowego przysmaku, wykorzystuje się specjalne kolorowe syropy, które należy starannie wymieszać z wodą.
Syropy do robienia granity różnią się nie tylko smakiem, ale też kolorami. Rzecz jasna jego barwa może sugerować smak – zwykle czerwień oznacza malinę lub truskawkę, żółty deser ma smak cytryny, natomiast fioletowy – jagody. Mimo wszystko przed zakupem granity warto upewnić się jaki smak się wybrało.