Jakie są zadania zakładów przetwarzających owoce i warzywa?
Wszyscy bardzo lubimy jeść owoce i warzywa. Jednak plony te mają to do siebie, że bardzo szybko tracą na swojej jakości i świeżości. Dzięki zakładom przetwórstwa owocowo warzywnego smaki sezonowych owoców i warzyw są dostępne przez cały rok. Głównym zadaniem takich zakładów jest zabezpieczenie zbiorów i plonów.
Co daje przetwórstwo owocowo warzywne?
Dzięki innowacyjnym technologiom przetwórstwo owocowo warzywne pozwala na zachowanie smaku i wartości odżywczych poszczególnych owoców i warzyw. W niektórych przypadkach wspomniane dary są również uszlachetniane, poprzez usuwanie z nich szypułek lub pestek.
Sezonowe owoce i warzywa zawierają bardzo dużo cukrów, białek, różnego rodzaju składników odżywczych, znacznie poprawiających stan zdrowia. Dzięki odpowiedniemu przetworzeniu, owoce i warzywa są dostępne także i poza sezonem.
Planowanie produkcji
Przetwórstwo owocowo warzywne to proces produkcji, który jest bardzo dokładnie zaplanowany.
Producenci zwracają uwagę na gusta i smaki swoich klientów, oraz na pory roku. W okresie zimowym produkowane są dżemy, marmolady, musy, a w okresie letnim produkcja skupia się na sokach i nektarach.
Jakie są produkty przetworzone?
Zakłady przetwórstwa skupują owoce i warzywa sezonowe od plantatorów i rolników. Oferują z nich bardzo bogatą gamę przeróżnych produktów.
Najczęściej są to soki, dżemy, powidła. Coraz częściej na rynku spotkać można różnego rodzaju musy owocowo warzywne, mrożonki, dania warzywne w słoikach, susze czy desery owocowe. W każdym przypadku przetworzone produkty są smaczne i zdrowe.