Pojemniki jednorazowe na żywność – jakie warto wybierać?
Opakowania jednorazowe dla gastronomii to niezbędne wyposażenie każdej restauracji. Oprócz lokali gastronomicznych, są wykorzystywane w piekarniach, cukierniach i fabrykach produkujących żywność. Możliwe jest odnalezienie tego typu akcesoriów wykonanych z różnych tworzyw. Które pojemniki jednorazowe okażą się korzystnym wyborem?
Właściwości opakowań gastronomicznych
Pojemniki jednorazowe na żywność są tworzone z materiałów, które mogą pozostawać w kontakcie z pożywieniem. Poszukując produktów z tej kategorii, należy upewnić się, że posiadają odpowiednie certyfikaty. Surowce, z których tworzy się takie opakowania, nie mogą wydzielać toksycznych związków chemicznych, również pod wpływem temperatury. Dla możliwie najwyższego bezpieczeństwa klientów, zaleca się wybierać modele hipoalergiczne. Jednorazowe opakowania do przechowywania żywności mogą posiadać różne kształty i występować w wielu fasonach. Ich rodzaj należy dopasować do rodzaju pożywienia, jakie będzie w nich przechowywane. Zaleca się zwrócić szczególną uwagę na zakres temperatur, do jakich przystosowane są dane pudełka. Pojemniki jednorazowe mogą być wykonane z różnych materiałów. Jak wybrać najlepsze?
Jakie pojemniki warto wybierać?
Opakowania jednorazowe dla gastronomii mogą być wykonane z plastiku, styropianu i surowców roślinnych. Rosnącą popularnością cieszą się pojemniki biodegradowalne. Tworzone są m.in. z kartonu, papieru, drewna, bambusa i trzciny cukrowej. Wybierając opakowania z naturalnych materiałów, można mieć pewność, że będą bezpieczne dla zdrowia. Warto wiedzieć o tym, że większość przedmiotów z tej kategorii rozkłada się w czasie krótszym niż 90 dni. Dzięki temu nie zaśmiecają środowiska. Wśród klientów restauracji zauważyć można wzrost świadomości związanej z sytuacją ekologiczną. Dlatego też coraz więcej osób wybiera lokale, które oferują przyjazne środowisku rozwiązania. Istotną informacją dla osób poszukujących opakowań jest fakt, że przy produkcji modeli biodegradowalnych stosuje się metody pozwalające zaoszczędzić wodę i energię elektryczną. Obniżenie kosztów produkcji wpływa korzystnie na końcową cenę wyrobów. Biodegradowalne pojemniki jednorazowe na żywność są równie wytrzymałe jak ich syntetyczne odpowiedniki.