Włoska pizza w domu – jak się przygotować?
Wśród najczęściej wymienianych jako ulubione dań zawsze pojawia się pizza. Nic dziwnego, to pochodzące ze słonecznej Italii danie skradło serca wielbicieli dobrych smaków z całego świata. Serwowane jest z różnymi dodatkami, wypiekane w restauracjach i w domach. Jak samodzielnie przygotować prawdziwą włoską pizzę? W jakie akcesoria się wyposażyć?
Pizza – ulubione danie kuchni włoskiej
Kuchnia włoska? Jedno z pierwszych skojarzeń to z pewnością pizza. Trudno wyobrazić sobie podróż do Włoch bez skosztowania tej oryginalnej, włoskiej, słynącej z cienkiego, idealnie wypieczonego ciasta. Pizza jest ulubionym daniem włoskiej kuchni i jednym z najbardziej popularnych w ogóle na świecie. Cieszy się ogromną popularnością także w Polsce – serwują ją liczne pizzerie oraz włoskie restauracje. Doskonale smakuje zarówno w wersji z serem i sosem pomidorowym, jak i z licznymi dodatkami. Każdy ma swoją ulubioną, z dodatkiem wędliny, serów czy warzyw. Mistrzowie włoskiej kuchni prześcigają się w nowych połączeniach smaków i lubią zaskakiwać.
Jak wypiekać pizzę w domu?
Wbrew pozorom przygotowanie tradycyjnej włoskiej pizzy na cienkim cieście wcale nie jest skomplikowane. Przepis na ciasto jest prosty, obejmuje kilka, łatwo dostępnych składników. Czas przygotowywania jest krótki, a cały proces niezbyt wymagający. Kluczem do sukcesu są wysokiej jakości składniki, dobry dobór dodatków, a przede wszystkim sposób wypiekania.Jednym z najczęściej popełnianych błędów przy przygotowywaniu pizzy w domu jest wypiekanie ciasta na blasze. W efekcie to jest często niedopieczone lub wypieka się nierównomiernie. Według włoskiej receptury pizzę należy wypiekać w specjalnym piecu, a w warunkach domowych – bezpośrednio na ruszcie. Aby ją tam umiejscowić, nie ryzykując zniszczeniem formy, niezbędna jest specjalna łopata do pizzy.
Jaka łopata do pizzy sprawdzi się najlepiej?
Łopata do pizzy to gadżet niezbędny w kuchni każdego, kto kocha włoską kuchnię. Dzięki niej wypiekanie pizzy w domu stanie się znacznie prostsze – wystarczy specjalną łopatą podważyć ciasto i przenieść je bezpośrednio na ruszt. W podobny sposób gotowa pizza wyciągana jest w piekarniku.Wybierając łopatę, trzeba zwrócić uwagę na to, by miała mocną rączkę, a także na tyle duży rozmiar, by bez problemu podważyła nawet dużą, domową pizzę dla całej rodziny. Ważne też, aby była wykonana z odpornego na uszkodzenia materiału.
Łopaty do pizzy dostępne są w ofercie Gastrosilesia.pl.