Jakie zalety mają grille opalane drewnem?
Osoby, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z grillowaniem powinny postawić na porządny grill na drewno. Jest to w chwili obecnej najlepsza alternatywa dla popularnych grilli na węgiel i brykiet.
Jakie są kluczowe zalety grillowania na drewnie?
Jeżeli chodzi o zdrowotność grillowanych potraw, to grille na drewno zajmują pierwsze miejsce. Jak powszechnie wiadomo naturalne drewno nie posiada żadnych substancji smolistych, dlatego też grille są przyjazne dla środowiska i osób grillujących. Sporym atutem jest także to, że drewno nie ma wpływu na grillowane potrawy.
Oryginalny grill na drewno podczas swojej pracy wydziela charakterystyczny aromat, który kojarzy się z tradycyjnym ogniskiem. Jest to idealny wybór więc dla tych osób, które chcą stworzyć niesamowity klimat. Grillowanie na drewnie jest najlepszym wyborem również dla zagorzałych miłośników wędzenia.
Jakie drewno wybrać?
Aby grill na drewno spełniał swoje zadania należy oczywiście wybrać odpowiednie drewno. Niestety bardzo wiele osób nie zwraca uwagi na gatunek drewna, co oczywiście jest bardzo dużym błędem. Godne polecenia jest oczywiście drewno z drzew liściastych. Większość producentów poleca drewno dębowe, olchowe albo z jabłoni.
Przyrządzenie pysznych potraw z drewna iglastego nie jest prostym zadaniem. Co więcej tego typu opał, może mieć niekorzystny wpływ dla naszego zdrowia. W drzewie iglastym znajduje się nie tylko żywica, ale również rycyna, która podczas podgrzania wytwarza szkodliwe substancje.
Warto wspomnieć również i o tym, że nie można grillować na drewnie, które jest pozostałością po meblach. Lakier jest bardzo szkodliwy, dlatego też warto zrezygnować nawet z kolorowych gazet jako podpałki.
Jak przygotować drewno do grilla?
Wybranie porządnego drewna to dopiero połowa drogi do sukcesu. Bardzo ważne jest również to, aby odpowiednio je przygotować. Przed położeniem drewna na grillu warto je najpierw zmoczyć w wodzie. Dzięki tej prostej sztuczce można uzyskać bardzo wyrazisty posmak. Mokre drewno będzie również dość powoli się tliło. Niestety przy tradycyjnym procesie spalania może dojść do przypalania potraw.
Osoby mniej cierpliwe mogą postawić na wysuszone drewno, dzięki któremu błyskawicznie będzie można rozpocząć proces grillowania. Ciekawą alternatywą dla drewna jest brykiet drzewny.
Grille na drewno dostępne są w ofercie Lofra.pl